AKTUALNOŚCI
05 04 2018
PKW Łotwa: Wielkanoc na misji
  • drukuj

 

Żołnierze II zmiany Polskiego Kontyngentu Wojskowego na Łotwie już drugie święta (po Bożym Narodzeniu)  spędzili z dala od rodzinnych domów. Tym razem wspólnie z kolegami z innych państw,  zasiedli do wielkanocnego stołu.



W Wielką Sobotę w kaplicy wojskowej na terenie bazy Adazi zgodnie z katolicką tradycją odbyło się święcenie pokarmów, na które przybyli przedstawiciele pododdziałów przynosząc ze sobą wypełnione wędlinami, jajkami, chlebem oraz ciastem pięknie przystrojone koszyki.

  
 Świąteczna Niedziela Wielkanocna w Polskim Kontyngencie Wojskowym rozpoczęła się od Mszy Świętej oraz procesji rezurekcyjnej prowadzonej przez kapelana kontyngentu ks. mjr. Rafała Kapronia. W uroczystościach kościelnych uczestniczyli oprócz żołnierzy PKW również zaproszeni goście z Ambasady Rzeczypospolitej Polskiej w Rydze w osobach: pełniącej obowiązki Ambasadora RP  Eweliny Brudnickiej  wraz z rodziną oraz Konsul RP  Małgorzaty Hejduk – Gromek  wraz z synem. Po zakończeniu procesji wszyscy udali się na Śniadanie Wielkanocne przygotowane przez żołnierzy Narodowego Elementu Wsparcia. Gdy wszyscy żołnierze i zaproszeni goście zgromadzili się wokół stołu zastawionego tradycyjnymi polskimi potrawami, głos zabrał dowódca PKW mjr Leszek Woźny. Po przywitaniu wszystkich zgromadzonych składając życzenia wielkanocne powiedział „Życzę Wam wszystkim radości, optymizmu, pogody ducha, przezwyciężenia tego, co nas męczy w niedostatkach dnia codziennego. Niech ta świąteczna atmosfera i związana z nią pogoda ducha przetrwa w nas jak najdłużej”. Po miłych słowach Dowódcy kontyngentu kapelan ks. mjr Rafał Kaproń zainicjował wspólną modlitwę i poświęcił przygotowane potrawy. Wszyscy zgromadzeni smakowali tradycyjne świąteczne potrawy, wśród których był żurek, bigos, polskie wędliny oraz polskie ciasto. Zadowolenie i uśmiechy wszystkich obecnych na Śniadaniu Wielkanocnym były najlepszą nagrodą dla kucharzy za wysiłek włożony w jego przygotowanie.  


W Wielkanocny poniedziałek został zorganizowany uroczysty obiad, na który zostali zaproszeni dowódcy oraz bliscy współpracownicy z innych kontyngentów stacjonujący w bazie Adazi. Obiad przebiegał w bardzo miłej i przyjacielskiej atmosferze, a zaproszeni goście zachwycali się polskimi potrawami chwaląc kunszt polskich kucharzy. Podczas rozmów czas spotkania szybko minął, tak samo jak święta, po których należy wrócić do wytężonej pracy i wykonywania obowiązków służbowych na najwyższym poziomie, z duchem świątecznego entuzjazmu.  


Tekst  i zdjęcia : ppor. Małgorzata Zakrzewska, st.chor. Sebastian Wachek

‹‹ cofnij